ATARI@HR

Naslovna /  Povijest /  Konzole /  8-bit /  16i32bit /  Klonovi /  Datoteke /
Atari Pong
Atari je bio pionir kućnih video igara. Njegova je prva kućna video igra bila Pong. Nakon velikog uspjeha Ponga Atari je izašao na tržište sa većom ponudom video igara kao što su Ultra Pong i video Pinball. Nolan Bushnell je pretvorio Atari u vodeću korporaciju, ali mu je bio potrebna veća količina novca za rast kompanije. Međutim zbog slabe ekonomije i pada cijena dionica Bushnell je prodao kompaniju u kolovozu 1979 Warner Communications za 28 miliona dolara čime je počela novo doba za Atari.
Atari VCS 2600
1977. godine Atari je predstavio video sistem za kućnu upotrebu - Video Computer System 2600. VCS 2600 je jedan od najuspiješnijih sistema za igranje, a prodan je u 25 miliona primjeraka. Isto kao i RCAov Studio II, ova je konzola radila sa programabilnim "cartridge"-ima čiji je kapacitet iznosio 2kb u ROMu, a sam sistem je koristio popularni 6502 procesor. Jedan od razloga atarijevog uspijeha bio je u tome što je Atari bio u mogućnosti ponuditi veliki broj arkadnih igara. Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih groznica za video igrama je bila svuda prisutna, npr. dućani su počeli održavati natjecanja u PAC-MANu, a Atari je postalo jedno od najprepoznavanijih imena na svijetu.
Atari 5200 i 7800
Početkom osamdesetih tržište je povečalo zahtjeve za kvalitetnijom grafikom nego što ju je nudio VCS 2600. Do tog vremena na tržištu video igara pojavio se veliki broj konkurenata u vidu proizvođača kučnih računala koja su nudila bolje rezolucije. Atari je 1982. godine na trržište izašao sa novom konzolom pod nazivom Atari 5200, koja je nudila bolju grafiku i zvuk. Međutim, zbog nekompatibilnosti sa popularnim prethodnikom (VCS 2600) nije bila osobitno uspješna. Na zimskom CESu, u siječnju 1984. godine Atari je predstavio Atari 7800. Ovaj je video sistem nudio izvrsnu grafiku i uz to je bio kompatibilan sa VCS 2600. Grafika i zvuk nove konzole su bili komparabilni sa 8 bitnim računalima toga vremena.

Atari 5200 Atari 7800
Atari Lynx
Radi se o prvoj prijenosnoj konzoli za videoigre u boji. Cinjenica je da je LYNX i dan-danas najbolja konzola te vrste u svijetu. Uz procesor ova konzola koristi i nekoliko custom chipova za zvuk, grafiku i 3D scaling sistem (hardware-ski podrzan). Danas se uglavnom govori o LYNX-u 2 koji je redizajnirana verzija LYNX-a. LYNX-ov procesor 6502 radi na 16 MHz, ima stereo zvuk, 4096 boja, LCD je dimezija 7.5x4.5 cm, pomocu ComLYNX kabela moguce je prikljuciti max. 8 LYNX-a u mrezu sto podrzava veliki broj igrica. Napaja se sa 6 AA baterijama ili preko vanjskog ispravljaca, moguce je prikljuciti i stereo slusalice. Maksimalni kapacitet cartridgea je 4MB.
Atari Jaguar
Atari Jaguar je 64 bitna konzola za igre proizvedena 1994 godine. Jaguar koristi 64 bitni data bus, cetiri 64 bitna procesora, DSP procesor (27 MIPS-a) sa 8 kB SRAM-a (cache) za obradu 16 bitnog zvuka i posebne DSP funkcije, MC68000 procesor na 13,3 MHz koji sluzi kao kontrolna jedinica i za ocitavanje stanja kontrolera. Igre se nalaze u obliku cartrigea koji se ukljucuju u cartridge port na Jaguaru. Cartridge moze imati max. 6 MB, a kompresijom je moguce na njega pospremiti i 50 MB. Jaguar ima mogucnost koristenja i CD ROM-ova preko njegove CD ROM jedinice nazvane CD JAG koja se moze naknadno dokupiti. Jaguar ima 2 MB RAM-a, ugradjen HF modulator za spajanje na TV, uz DSP cip koristi i custom procesore: Objekt procesor - za generiranje i kontrolu grafickih objekata, GPU ili Graphics Processor Unit - na 27 MIPS-a sa 4 kB SRAM-a i Blitter koji podrzava Gouraud shading i Z-buffering (izuzetno popularna i brza metoda za izracunavanje i crtanje 3D objekata), generira do 850 miliona piksela animacije ili renderinga u sekundi. Jaguar je proizveden u suradnji Atarija i IBM-a i jedna je od najbrzih konzola za igranje i uz to vrlo popularna u Americi i Evropi.
Nešto više o atarijevim video sistemima možete naći na slijedećim adresama:

Copyright ©2000 Andrija Levanić
Atari is registered trademark of Hasbro Interactive